Klassismi tarkoitti kuvataiteissa pyrkimystä puhtauteen, paluuta selkeisiin linjoihin rokokoon koristeellisuuden jälkeen. Malleja ja ihanteita haettiin antiikin Kreikasta ja Roomasta. Pompejin vaikutteita haettiin niin väreihin kuin muotokieleen.

Romantiikka oli 1700-luvulla Euroopasta alkunsa saanut taiteellinen ja intellektuaalinen suuntaus. Romantiikka painotti tunteita, mielikuvitusta ja vapautta. Luonnon merkitystä korostettiin sekä kielessä että taiteissa. Romantiikan ajalla oltiin erityisen kiinnostuneita henkimaailmasta, unikuvista, ihmissielun pimeästä puolesta ja muusta "epätavallisesta". Sankarillisia yksilösaavutuksia ihailtiin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jacques-Louis David (1748 –1825) oli vaikutusvaltainen ranskalainen uusklassiseen koulukuntaan kuulunut taidemaalari. Davidin käsialaa olivat mm. vallankumousoikeutta koristaneet Brutuksen, Lepeletier de Saint-Fargeaun ja Marat´n rintakuvat, joiden edessä tuomarit istuivat mustissa viitoissa, valkeissa solmioissa ja töyhtöhatuissa, kaulassaan trikolorinauhassa kannettava mitali varsinaisena virkatunnuksenaan. Samoin Davidista tuli oikeusistuntojen ja teloituksien virallinen kuvittaja; kuuluisa on hänen ankarin vedoin tehty pelkistetty piirroksensa kuningatar Marie Antoinettesta pyövelinrattailla.

Jean Auguste Dominique Ingres (1780 –1867) oli ranskalainen taidemaalari. Ingres on yksi uusklassismin huomattavimpia kuvataiteilijoita, ja hänet tunnetaan erityisesti taidokkaista muotokuvistaan. Ingres oli ennen kaikkea loistava piirtäjä, ja hänen tarkkoihin havaintoihin perustuva huoliteltu taiteensa jättää joskus viileän etäisen vaikutelman. Uusklassismin ohella hän sai vaikutteita myös romantiikasta, mikä näkyy joissakin eksoottisissa aihevalinnoissa. Hyviä esimerkkejä romantiikan sävyttämistä teoksista ovat Suuri odaliski ja Turkkilainen kylpylä.

Caspar David Friedrich (1774 -1840) oli saksalainen, Greifswaldissa syntynyt taidemaalari ja graafikko. Hän oli yksi huomattavimpia romantiikan ajan maisemamaalareita ja maalasi paljon symbolisia, mystishenkisiä luontoaiheita, kuvaten ihmiset yleensä selkäpuolelta.

Jean Louis André Théodore Géricault (1791 - 1824) oli romantiikkaa edustanut ranskalainen taidemaalari. Jo varhaisteoksissaan Géricault pyrki pois uusklassismin kaavoista, jotka hallitsivat ajan ranskalaista taidetta. Hänen maalauksensa Ratsailla olevat upseerit vuosilta 1812 ja 1814, jotka ovat esillä Louvren taidemuseossa Pariisissa, kuvaavat väkivaltaista toimintaa, ovat uskaliasta piirustusta ja dramaattista väriä. Ne herättävät voimakkaita tunteita, ominaisuuksia jotka olivat ominaisia vasta syntyneelle romantiikalle.

William Blake (1757 –1827) oli englantilainen runoilija, mystikko, taidemaalari ja taidegraafikko. Hänet tunnetaan erityisesti lyyrisistä ja eeppisistä runoistaan, joiden kuvituksen kirjoihin hän itse teki.

Joseph Mallord William Turner (1775 –1851) oli englantilainen romantiikan ajan maisemamaalari, jonka töiden sanotaan johtaneen impressionismin syntyyn. Hän maalasi sekä öljyväritöitä että akvarelleja. Hän työsti maisemansa kerros kerrokselta käyttäen hyväkseen akvarellien läpikuultavuutta. Turnerin töissä on usein dramaattiset sääolosuhteet: kuun tai auringon valo siivilöityy myrskypilvien lomasta. Usein käytetty lisänimi onkin "valon maalari".